FSFV

Čovjek raritet

"Dan" u posjeti kod Duška Bjelice, predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

Da li je sport samo sport? Da li je sport samo vježbanje, jurenje za raznim rekvizitima, takmičenje...? Da li je sport rekreacija? ili je sport i nešto više od toga. Nauka! na primjer. Tragajući za odgovorom put nas je odveo na Univerzitet Crne Gore, kod profesora doktora Duška Bjelice, predsjednika Upravnog odbora ove visokoškolske ustanove. Zašto baš kod Bjelice? pitaće neko! Odgovor je jednostavan i kratak: Niko u Crnoj Gori nije više dao sportu sa naučnog aspekta koliko Bjelica, čovjek koji je u okviru državnog Univerziteta oformio Fakultet za sport i fizičcko vaspitanje, kao dekan domaćinski njime gazdovao dva mandata, vukao razvojne konce, borio se sa problemima, uklanjao prepreke, izvodio generacije profesora fizičke kulture, značajna trenerska imena, a i sportskom novinarstvu Crne Gore nije ostao dužan. Iznjedrio je kolege koji dostojno mogu reprezentovati Crnu Goru.

Upravo je Duško Bjelica najpozvaniji da govori o sportu i nauci, o njihovoj pletenici iz koje proizilaze rezultati koji pomjeraju granice. Osim teorijskog dijela i fakultetskih lekcija Bjelica se sa velikim uspjehom bavi i publicistikom, pa ga slobodno možemo nazvati raritetnim stručnjakom u crnogorskoj sportskoj nauci.

Nabrojati radove a kamo li komentarisati ih oduzelo bi nam mnogo vremena i prostora, pa smo se odlučili da igrom brojeva pomenemo djelovanje ovog naučnog radnika, za koga se s punim pravom može reći da je čovjek od akcije, čovjek pregalac i stvaralac.

Fakultet za sport je Bjeličino čedo, podigao ga, imidž mu podario i sada kao profesor uživa u njegovim uspjesima, slično kao u radu Crnogorske sportske akademije, sa kojom je do sada organizovao 13 naučnih međunarodnih konferencija koje su okupile preko 2.000 najznačajnijih naučnika iz zemlje i inostranstva.

Duško Bjelica je osnivač, izdavač i urednik stručnog casopisa Sport Mont. Ova publikacija svjetlost dana ugledala je podaleke 2003. a kroz 45 brojeva do sada prepoznatljiva je na Balkanskom poluostrvu.

Crnogorska sportska akademija od 2012. godine izdaje časopis Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, časopis koji se, kao rijetko koji u regionu, našao u preko 50 inostranih baza a od skora i Tomson Rojtersu. Za ovaj časopis profesor Bjelica je dobijao međunarodna priznanja od mnogih svjetskih univerziteta, a 2007. godine udostojio ga je vrijednim priznanjem doživotni predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran.

Bjelica je do sada objavio preko 200 naučnih radova, od čega 32 u časopisima koji se nalaze u najznačajnijim svjetskim indeksnim bazama. Kao autor i koautor objavio je 58 knjiga, od kojih je najveći dio stručnih monografija, naučnih studija i univerzitetskih udžbenika.

Umjesto zaključka da napomenemo da se naučni radnik Duško Bjelica u mladosti bavio fudbalom, probao je gorki trenerski hljeb, a kao profesionalac ostavio je upečatljiv trag u fudbalskom sportu Crne Gore i Jugoslavije. Duži period je obavljao dužnost generalnog sekretara FSCG i član svih organa tadašnjih saveza republike Crne Gore i države Jugoslavije. Ostaće upisano da je do sada najmlađi delegat na vječitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana, kao i u finalnoj utakmici Kupa Jugoslavije. Bio je direktor FK Budućnost, član Predsjedništva i Skupštine COK-a.

V.D. (Dan, Sport, 06. januar 2016.)

11.01.2016. 01:57

Izbor sportiste Crne Gore na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje
Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje uručene diplome studentima ("Vijesti", 23. decembar 2015.g.)
(Klik na sliku za uvećanje)(Klik na sliku za uvećanje)


Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, u srijedu 23. decembra 2015. godine, uporedo sa ceremonijom dodjele priznanja najboljem sportisti Crne Gore u organizaciji Udruženja sportskih novinara Crne Gore, biće održana i svečana dodjela diploma studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa početkom u 11 časova.


Spisak diplomiranih studenata za dodjelu diploma 23.12.2015. god.


STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKA KULTURA - Osnovne akademske studije

Šofranac Jelena, Šćekić Aleksandar, Gogić Dejan, Radulović Jovan, Milović Nikola, Vlahović Vasilije, Knežević Marko, Tatar Željka, Vulanović Lazar, Bigović Aleksandar, Milačić Bojan, Kavarić Marjan, Katić Jelena, Cmiljanić Željko, Knežević Božidar, Kovačević Miloš, Hodžić Arnela, Deretić Aleksandar i Zoranić Adam.


STUDIJSKI PROGRAM - SPORTSKI NOVINAR - Osnovne primijenjene studije

Dedić Dragiša, Rajković Nikola, Pekić Rajko, Zorić Gorica, Globarević Duško, Ramović Emir, Selić Uroš, Glušica Slađana, Knežević Bojan, Abramović Dragoljub i Sekulić Zvezdan.


STUDIJSKI PROGRAM - SPORTSKI TRENER - Osnovne primijenjene studije

Jaredić Predrag, Latković Filip, Kuveljić Miloš, Raičević Ivan, Labudović Vladimir, Stanišić Borivije i Drecun Pavle.


STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKA KULTURA - Postdiplomske – specijalističke akademske studije

Đurović Anđela, Milinković Marko, Maksimović Ružica, Rosandić Nemanja, Srdanović Tamara, Ćalasan Jelena, Deletić Bojan, Ljevaja Miroslav, Potpara Predrag, Raonić Novica, Trailović Stevan i Vukić Pavle.


STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKA KULTURA - Postdiplomske magistarske akademske studije

Kalezić Boženka


STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKO VASPITANJE DJECE - Postdiplomske magistarske primijenjene studije

Đukić Marko


STUDIJSKI PROGRAM - SPORTSKI MENADŽMENT – specijalističke primijenjene studije

Pavićević Marija i Popović Ana.


24.12.2015. 09:43

Naučna konferencija o sportu u martu sljedeće godine

Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizuje međunarodnu naučnu konferenciju koja će se održati od 31. marta do 2. aprila sljedeće godine u Podgorici.

Konkurs za prijavu radova otvoren je još u avgustu i traje do 15. decembra, a kako je kazao predsjednik Naučnog odbora ove konferencije Duško Bjelica učenici će biti skoro sa svih kontinenata.

"Tu su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet sporta Univerziteta u Ljubljani, zatim Departman za sport i fizičko vapitanje Univerziteta Nevsehir Hači Bektaš Veli iz Turske, Društvo za sportske nauke iz Turske i European Colleague of Sports Science", naveo je on.

Kako je istakao, odredili su i pet plenarnih izlagača, među kojims su i dvojica naučnika koji su jedni od najreferentnijih iz oblasti sportskih nauka u regionu Sergej M. Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu i Goran Marković sa Univerziteta u Zagrebu.

"Tu je zatim predsjednik Društva za sportske nauke, najveće i najstarije sportske asocijacije u Turskoj i redovni profesor na Hacetep univerzitetu u Ankari profesor Gijasetin Demirhana, kao i Zang Zang, mladi naučnik zaposlen u Olimpjskom komitetu Kine i doktor Juniširo Jamaučija sa Metropolitan univerziteta u Japanu", dodao je Bjelica.

Konferencija CSA se održava pod naslovom "Transformacioni procesi u sportu", a ovo je 13. put da se organizuje. Do sada se prijavilo 73 autora i koautora na 43 rada, a očekuje se rekordan broj učesnika i radova. (CdM)
Naučna konferencija o sportu u martu sljedeće godine ("CdM", 29. novembar 2015.g.)01.12.2015. 04:07

10. FIEPova naučna konferencija u Rabatu, Maroko

Fotografije možete pogledati u našoj foto galeriji.

26.11.2015. 23:03

KONKURS: Drugi upisni rok za upis na doktorske studije

14.11.2015. 10:32

Montenegrin Sports Academy - Crnogorska Sportska Akademija Informacioni sistem o istrazivackoj djelatnosti u Crnoj Gori Univerzitet Crne Gore MJSSM MBA2015 Sport Mont

Sadrzaj na ovoj stranici zahtjeva Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player